Historia
Brasiliansk jiu-jitsu (Bjj) härstammar från japansk jiu-jitsu och judo men har under decennier vidareutvecklats av familjen Gracie. Bjj är en grappling-stil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan istället fokuserar på att med ledlås och strypningar oskadliggöra sin motståndare. Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera honom/henne där och med hjälp av ledlås och strypningar tvinga denne att ge upp.

En kampsport för alla
Bjj brukar framhävas som den kampsport där en mindre utövare har störst möjlighet att övermanna en större och starkare motståndare. Anledningen till detta är att teknik alltid går före fysiska egenskaper så som storlek och styrka. Genom att fokusera på teknik och koncentrera kampen i huvudsak till marken behöver inte en mindre kroppsstorlek vara ett handikapp. Detta gör att Bjj är en kampsport som passar alla tjejer som killar, små som stora och gamla som unga.

Den enskilt mest effektiva kampsporten
Sedan början av 90-talet har Bjj spridit sig som en löpeld över världen. Stora framgångar i tävlingar där olika kampsporter möts under begränsade regler har gett Bjj ryktet om sig att vara den mest effektiva kampsporten. Från början är Bjj utvecklat i självförsvarssyfte men idag är tävlingsformen dominerande.

Poängsystem, vid tävling (mer regler Scandinavian BJJ Open):

  • Mount, 4 poäng
  • Back Control (hookarna inne), 4 poäng
  • Passering, 3 poäng
  • Nedtagning, 2 poäng
  • Svep från någon form av guard, 2 poäng
  • Knee-on-belly, 2 poäng

 Poängsystemet gör att det blir mer flyt i sparringen och utövarna strävar hela tiden till mycket rörlighet för att skapa/hamna i situationer för att tillämpa tekniker för att få poäng. Det gör BJJ väldigt dynamiskt, samtidigt utmanande för de som korstränar Sport Ju-jutsu och Judo – som använder samma tekniker men vinner match/poäng på avslut (låsningar, strypningar och fasthållning). Å andra sidan är det utmaningar som skapar utveckling 🙂

Träningstider

  • Vuxna (+15år): måndagar 19.45-21.15, onsdagar 19-20.30 samt söndagar 8.30-10
  • Barn och ungdomar (6-14år): söndagar kl 12-13.15

BJJ från våra uppvisningar