Inom såväl Judon som Ju-jutsun så finns begreppet newaza (markkamp). Det inträffar oftast när man kastat eller fällt motståndaren och kampen fortsätter i mattan. Det är en kamp som kan liknas med brottning och avgörs genom fasthållning, ledlås och strypningar (Källa: Wikipedia).

Vanligt i flera kampsportsstilar

Inom sport ju-jutsun är det en väldigt viktig del att besmästra då fighten fortsätter i mattan efter att man kastat motståndaren. Inom Judo kan en match vara slut om kastet eller svepet är bra, men om kastet ”misslyckas” eller kontras så kan kampen fortsätta i mattan och då gäller även markkamp för judon. Inom tävlingssammanhang och Ju-Jutsu så är Newaza en egen gren i somliga tävlingssammanhang (ju-jutsu fighting resp ju-jutsu duo).

Otroligt konditions- och styrkekrävande

Av alla komponenter inom Sport Ju-jutsu och Judo så är de flesta rörande överens – det mest ansträngande är Newaza! Inte bara är det ansträngande; det är ganska lindrigt också – sällan vi skadar oss, än mer sällan när vi tränar och utövar Newaza. Mest för att det är ganska mjukt och utan hastiga rörelser och krafter. Helt enkelt bara en rörelseform som håller hela kropp och själ igång!

Söndagsmorgnar – ja då vaknar vi till liv…

Varje söndagmorgon är det dags att kliva upp och skaka liv i kroppen, för att äntra mattan och ägna 1,5h med att rulla på mattan tillsammans med kamraterna i klubben! Vi är alla rörande överens om att det är få sätt som får en att vakna till och även lägga grunden för en ypperligt härligt vilsam söndag – som ett pass med Newaza på söndagarna. Den känslan sitter i länge, långt in på efterföljande dagar. Men vilken positiv energi som kommer av det.

Lita på oss när vi säger att du kommer att älska det! Alla som forskar inom ämnet kring välbefinnande och känslor är överens; lyckokänslor och endorfiner frigörs vid beröring. Tänk dig då att dels få en enorm fysisk urladdning (stresshormon frigörs och flyger all världens väg vid fysik aktivitet) och dels kombinerat med fysisk beröring i dess allra tydligaste form. Svårslaget, eller hur!?

Söndagar har vi som regel bara fokus på judo- och ju-jutsu men det händer med jämna mellanrum att vi har besök av kamrater från andra klubbar och stilar som delar med sig av tekniker från Brasiliansk Ju-Jutsu (bjj) och Grappling. På så vis håller vi oss alerta och lär oss nya variationer av konstformen markkamp.

Passar alla

Kom och gör oss sällskap, kom och prova – alla kan vara med. Stor som liten, kvinna som man och ung som gammal! Tider och platser hittar du information om här! Söndagar kl 8.3

Är du medlem i någon klubb i Skåne, bor i närheten eller bara passerar förbi – kom och prova!

Newaza i judo – klipp från hur Newaza används i judotävlingssammanhang

Klipp från SM i Sport Ju-Jutsu 2014